Vertrouwenspersoon
Wat doet de externe vertrouwenspersoon?
Als externe vertrouwenspersoon is een medewerker van ons verbonden aan een organisatie en beschikbaar voor medewerkers die een melding of klacht hebben. Dit kan gaan over ongewenste omgangsvormen zoals agressie, geweld, discriminatie, pesten, (seksuele) intimidatie en ongewenste intimiteiten. Het melden van het vermoeden van een ernstige misstand zoals bijvoorbeeld diefstal, fraude, belangenverstrengeling, schending van wettelijke voorschriften of beleid, gevaar voor gezondheid kan ook bij de vertrouwenspersoon.
Wij bieden de medewerker die contact opneemt een luisterend oor en zorgen voor de eerste opvang, advies en begeleiding in het proces.
De vertrouwenspersoon heeft – gevraagd en ongevraagd – ook een informerende, signalerende en adviserende rol in de organisatie, bijvoorbeeld bij het voorkomen van ongewenst gedrag en/of integriteitskwesties.
Het registreren van meldingen (niet herleidbaar naar melders) en een rapportage voor een jaarverslag zijn ook taken van de vertrouwenspersoon.
Wat doet de vertrouwenspersoon niet?
Wij begeleiden de melder, maar niet de vermeende dader. Wij maken geen melding wie voor wat bij ons is geweest. Wij doen geen onderzoek of waarheidsvinding en treden niet op als bemiddelaar of mediator. Functioneringsproblemen of rechtspositionele conflicten horen niet thuis bij de vertrouwenspersoon, tenzij er ook sprake is van ongewenst gedrag.
Waarom een vertrouwenspersoon?
We kennen de verhalen uit de media en die zijn niet overdreven. Ongewenst gedrag en misstanden komen helaas heel vaak voor. Iedereen heeft recht op een veilige, integere en gezonde werkplek. De werkgever heeft de wettelijke verplichting ervoor te zorgen dat er maatregelen zijn die de werknemers beschermen tegen Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA). Duidelijk beleid en nakomen van afspraken voorkomen imagoschade en hoge verzuimkosten als een medewerker uitvalt als gevolg van ongewenst gedrag.